Tong Tong Fair demo kuping gadja

Kooktheater Tong Tong Fair met MalukuFood

In het kookheater van de Tong Tong Fair zat een grote groep mensen al een half uur (!) voor aanvang te wachten op de demonstratie 'Hoe maak je Kuping Gadja'.

Naarmate het tijdstip van aanvang naderde liep het hele kooktheater vol zodat elke stoel bezet was en er zo'n 20 mensen en meer zich achter en naast het kooktheater moesten installeren om de 'les' te kunnen volgen

Een mooi kooktheater met een groot scherm zodat je de handelingen goed kan volgen. En de camera kon zo bediend worden dat deze feilloos kon switchen van het werkblad naar de het fornuis.

De presentator Edwin introduceerde en begeleide de instructie op een vriendelijke manier. Een top presentator!

Met haar aanstekelijk enthousiasme pakte Leni Wenno-Sapulette de zaal direct al in. Ze stelde haar koksmaatje Joop voor die met zijn gelaatsuitdrukkingen voor de nodige hilariteit zorgde.

Een bijzonder stel die Leni en Joop en we kunnen ons gelijk al voorstellen hoe zij samen thuis in de keuken al het lekkers voor de bestellingen samen bereiden.

Maar nu naar de Kuping Gadja. Stapje voor stapje wordt het productieproces uitgelegd. Leni aan het woord en Joop aan de arbeid kunnen we constateren. De taken zijn goed verdeeld. En de voorbereidingen zijn perfect.

De twee soorten deeg moeten zorgvuldig worden gekneed en uitgerold. Voor de precieze ingrediënten verwijst Leni naar haar kookboeken die voor een speciale Tong Tong prijs te koop zijn na de demonstratie.

Nauwkeurig uitrollen van de twee deegsoorten tot een mooie dunne plaat. En dan met wat water aan elkaar plakken. Zo, de eerste fase is afgerond.

Dan wordt de plaat deeg zorgvuldig opgerold en aan de uiteinden zie je dan de kenmerkende cirkelstructuur van het koekje al verschijnen.

Goed het werkblad weer schoonmaken en de rol die ontstaan is, wordt in kleine plakjes gesneden van zo'n 7 mm dik, schat ik.

'Zorg voor voldoende bloem zodat het schijfje niet gaat plakken. En dan… het schijfje even door de Italiaanse pastamachine halen en of met de deegroller nog even goed plat uitrollen', luidt de instructie.

De definitieve vorm van het koekje is geboren. Fase 2 is afgerond.

'En dan een belangrijke fase waarin er van alles mis kan gaan', waarschuwt Leni! 'Je gaat de schijfjes in de olie bakken, maar het gaat snel en voordat je het weet zijn ze verbrand'. Ze spreekt het publiek waarschuwend toe: 'Dus niet even weglopen, telefoneren of Facebooken want dan is het al gebeurd'. Om direct daarna te concluderen dat door dit waarschuwens intermezzo met het publiek de eerste lading Kuping Gadja inderdaad is verbrand. Alles wordt gedemonstreerd.

Voordat het bakken verder ging was het tijd om het publiek te laten proeven van de Olifanten oren' zoals deze koekjes ook wel worden genoemd. En terwijl het publiek zit te snoepen worden de koekjes in ijltempo gebakken.

Leni nam natuurlijk de kans waar om haar publiek deelgenoot te maken van alles wat MalukuFood te bieden heeft. Naast de diverse kookboeken die we al noemden is dat ook een Spanjereis in 2024, workshops in heel Nederland, catering in heel Nederland voor allerlei evenementen en ook kunnen er allerlei specialiteiten worden besteld die dan keurig netjes in heel Nederland thuis worden bezorgd.

Het half uur was omgevlogen en een mevrouw uit het publiek gaf MalukuFood nog een grote pluim voor de catering die door hen onlangs op haar 70-jarige verjaardag voor 170 mensen werd verzorgd.

Een leerzame demonstratie, niet ingewikkeld, goed voorbereid en direct toepasbaar voor thuis. En dat is het kenmerk van MalukuFood geen onnodige poespas maar direct op je doel af!

Fotogalerij